Friday, April 24, 2009

andai dapat ku undur putaran dunia..







dulu..masa kecik2 aku takot sgt dgn arwah abah..arwah abah mmg garang,tegas..tmbhan bab2 belajar lg la tegas..aku ni sensitif,manja..kna mrh ckit je nangis..arwah abah ckp kuat ckit pn da nangis..smpai umur 25thn pn still mcm 2 gak..klo dgn oang lain aku ok je..xla sensitif sgt..tp dgn arwah abah mmg aku xleh..aku surrender..ms kecik2 aku ingat arwah abah xsyg'n aku..sbb dia garang..aku ingt dia lebih'n ank2 yg sebelah sane..yela arwah abah ada dua family..mak aku bongsu punye..



ish nk menulis pn sebak..ms aku kecik smpai la darjah 6..hidop kitoang mmg ssh..mak aku menoreh getah je..arwah abah ms 2 buruh je..dlu gj buruh bukan byk pn..da la xbyk,nk kena tgung 2 family lak 2..mak aku pn menoreh ambik upah menoreh orang punye jer..nsb baik aku 3 beradik je yg sebelah cni..sebelah sane mmg ramai..9 oang..kesian arwah abah kena kerja tungkus lumus cari duit tok ank2..dlu g sekolah bwk duit 30sen je..sedih..oang lain plg ckit pn 50sen bwk duit g sekolah..w/pun hidup ssh ms 2 tp aku ttp bahagia..aku ada mak,ada abah..



sampaila aku naik form 1, arwah abah da berhijrah ke KL sorang diri..pegi utk mencari nafkah utk ank2,isteri..tgal kitoang sume dkt kampung..alhamdulillah ms 2 arwah abah dpt keje as guard dkt apartment dkt ampang..walaupun gj xla lumayan sgt, tp bleh la arwah tanggung ank2..tambah pulak arwah diberikan kelebihan pandai mengurut..ramai pelanggan..masyuk la klo mengurut dkt KL ni..sbb aku tgk sume yg g mengurut ngan arwah abah ni bkn calang2 oang..aku tgk sume jnis yg berada..so alhamdulillah la dgn rezeki Allah s.w.t bagi..



mak aku pn ms aku form 1 start berniaga..jual nasi dkt warung dpn umah..mula2 bisnes mmg a xlaris sgt..tp lm kelamaan alhamdulillah ada untung..senang la ckit kitoang sekeluarga..tp ms 2 pn mak aku still menoreh gak..dia bukak gerai pg pas2 pkul 9 pegi menoreh..ms mak g menoreh aku la yg kena amik alih tgs mak..sbb aku sekolah sesi petang time 2..2 la rutin harian kitoang..tp berkat kesabaran mak,abah dpt la kitoang rs hdp senang ckit dr dlu walaupun xmewah..



pejam celik pejam celik aku pn da bsr panjang..akak aku dpt msk u,lpas 2 aku pn dpt jejak'n kaki ke u gak..family sebelah sane pn ade yang msk u gak..arwah abah lg la tungkus lumus cr duit utk ank2 dkt u plak..terima kasih abah..tanpa abah kitorang xkan sampai ke menara gading..



2006 arwah abah da benti keja da..arwah abah wat kptsn nk blik kg dok ngan adik,mak..sbb ms 2 1st wife dai pn da meninggal..so mak jela yg ada..ms 2 arwah abah da selalu ckit da..tp xdela teruk sgt..arwah abah ada kencing manis, darah tinggi..pas2 arwah perokok tegar..ssh nk soh dia benti isap rokok..



ni da sampai bab sedih da ni..dlu arwah mmg la selalu gak mrh'n aku sbb dia dgr akak aku ckp bkn2 psl aku..tp aku xmelawan arwah..sekalipun kna mrh giler2 aku xpernah melawan arwah..aku senyap je..cuma kadang2 aku rs xpuas ati gak la..kdg2 aku merungut dkt mak..jahilnye aku..derhaka..aku banyak wat silap ngan arwah abah..aku byk berdosa ngan arwah abah..ada gak kdg2 aku tipu arwah..aku menyesal sgt2..tp sesalan xbguna lg..



2007 abah skt lg..kaki arwah kena potong sampai lutut sbb kencing mns..sedihnye aku ms 2..aku smpt jg arwah abah dkt hospital..ms 2 aku tgh praktikal dkt majlis daerah..blik keja aku tros naik bas g hospital jg arwah abah..kdg2 adik jg,kdg2 mak..tp aku xkisah pn..aku kesian'n mak..walaupun mak ngan abah selalu gaduh, tp mak xpnah abaikan arwah abah..mak jg penuh ksh syg...betapa mak menghargai ksh syg arwah abah..dkt 2mgu arwah kat hospital arwah da bleh kuar wad..dkt umah sgala pergerakan arwah kitoang kena bantu..aku kna slalu papah arwah naik kerusi roda bwk arwah g bilik air..mandikan arwah..pakai'n arwah baju,pakaikan bedakk..bwk mkn minuk utk arwah..3 4 bln lpas 2 arwah dpt bantuan kaki palsu..awl2 mmg ssh arwah nk biasakan dr ngan kaki palsu 2..kitoang kna bantu gak bg arwah serasi..



plg aku sedih & paling menyayat hati..ms 2 arwah nk g mandi..arwah bukak kaki palsu dia pas2 tah mcm mn tiba2 arwah jatuh..kaki arwah yg bekas kna potong 2 tersentak ke lantai..ms 2 aku xde aku tgh keje..mak yg citer kat aku..arwah abah meraung sakit..sampai nangis2 arwah..bayangkan betapa sakitnye abah..mak citer kat aku,aku trus msk blik nangis..kesian sgt2 dkt arwah abah..andai dapat ku undur putaran dunia, aku akan jg arwah abah sebaik mungkin..xnk luka'n ati dia walau ckit pn..aku nk bls segala pengorbanan arwah semasa hayatnya pd ank2..tp apekan daye..Allah lebih syg'n arwah abah..



ms aku bertunang 15/10/07 arwah abah msh ada dgn kitoang..arwah sempat lg sarung'n cincin ke tgn bakal menantu..meriah ms 2 sbb smua ada..ms berlalu pantas sampai la ke hari2 terakhir arwah..aku ingat lg..seminggu sebelum arwah pergi,arwah ada telefon aku tp xdpt..sbb arwah call no lame..adik aku xsave no baru aku dkt tpn arwah..arwah bgtau abg dia call aku xdpt..aku trus call arwah..tanye khabar..aku ingat nape arwah call..aku tanye la abah sihat x..abah ckp abah sihat mcm ni la..aku tanye ada apa2 ke abah call..abah ckp cde pape sj je lm xckp ngan aku..ptt la arwah call sume ank2 dia..rupenye 2 tanda dia nk pegi tgalkan kitoang wat selamanya..klu aku tau 2 petanda nya,aku rela ambik cuti tnpa gj blik jg arwah abah..tp 2 la ketentuan Yang Maha Esa..tiada siapa yg tau..



10/05/08..jam 5 pg arwah ngadu kat mak dia skt dada..pas2 mak sapu ubat dkt dada arwah..mak urut2 arwah..pas2 lpas sbuh arwah ckp dia da ok..dia soh mak pegi bukak kedai..mak pn trun la tgal arwah tgh tdo..pas2 dlm pkul 8 arwah skt lg..arwah pgil mak..mak gegas pegi tpt arwah..mak cpt2 call spupu aku mntk tlg bwk abah pegi hospital..ms 2 mak ngan arwah je ada dkt umah..kitoang sume dkt kl..adik dkt kedah..sume da kalut da..mak bwk abah g hospital msk emergency room..dktr ckp kna bwk arwah ke hospital bsr..mak soh mak sdare aku blik dlu tlg kemas'n pakaian nk bwk g..ms 2 spupu aku dlt luar emergency room..ms mak aku kuar jap nk soh spupu aku blik dktr kluar pgil mak..dktr ckp abah dah xde..mak kluar blik pluk spupu aku ckp abah dah xde..ms 2 rs gelap je dunia ni..mcm xpcaye arwah da pegi wat slamanye..sedih mmg xleh tahan..pagi sampai ke mlm nangis..tp smua da telambat..aku xsempat nk bls jasa2 & pengorbanan arwah..aku menyesal sgt2..sampai skrg automatik aku akn nangis klo tringat kat arwah abah..ni tgh menulis ni pn air mt mengalir deras..skang aku ada mak aku soang je..aku xnk menyesal lg lpas ni..aku nk jg mak aku..walaupun aku xleh bg kemewahan dkt mak sekurang2nya aku boleh bahagiakan mak slagi mak msh ade dpn mt aku..aku xnk mnyesal lg..aku syg mak..aku syg abah sgt2..kpd smua..insafla sblm t'lmbt..walau mcm mn pn ibu bapa kita,sayangi la mereka..apepun mereka ttp ibu bapa kita di dunia & akhirat..jgn menyesal bila dah terlambat..kepada arwah abah ku doakan semoga arwah bersemadi dgn tenang d samping orang2 yg beriman & beramal soleh..aku sayang abah dunia & akhirat..abah pujaan hatiku..dalam hati kecil ku aku berharap arwah telah ampun'n segala dosa2 ku selama aku kecil sampai aku dewasa..& aku sedih,terkilan sbb arwah xsempat mewalikan & menyaksikan pernikahan ku..hanya gambarmu & kenangan mu penawar rindu yang membara di hati..ketahuilah abah bahawa aku amat menyayangimu seperti mana kau menyayangi anak2 mu..tanpa abah xkan ada NOR MUNIRA BT ABDUL RAZAK di dunia ini..semoga abah tenang di sana..amin..

nak buat ape yer..





huh..boring a ari2 mcm ni..keje pn xde..bek xyah dtg keje..tp xpe gak..at least leh surf internet..men game..chatting..huhu..

hmmm..rase cam nk g honeymoon skali lg a..1st honeymoon g PD jer..kali ni nk g tpt lain lak..g pulau ke best gak..tp tgu la lpas raye nti..tgu dpt bonus raya..xpon klo bos bg bonus utk pojek baru ni aku chow a g honeymoon..huhu..

rase nk sgt g becuti kat pulau2 yg indah..pas2 check in lak dkt water chalet ke..waaaa bestnyeee...mlm2 bukak je pintu amik angin sepoi2 yg reti xreti bahase..hoh best nye...

romantik g2..candle lite dinner lak..hihi..plan ni cantik klo lpas raye nti..bleh celebrate hubby aku punye besday skali ngan kitoang punye anniversary tros..hohoho..mesti sonok gler punye laki aku..ini baik punye plan..kena bikin cantik2 maaaa..br best br gempak..nk wat surprise kat laki aku..kna cr assistant ni nk plan..cari idea..

1st kena la determine dlu nk g mane..pas2 plih resort..pas2 pas2 pas2..spai la setel..tp lmbt lg..eh tp xpe..xslh wat plan awl2..ni da nk msk bln 5 da..xlm lg nk puasa da..eh xlama da 2...waaaaa xsbr nye rase..sementara blom ade ank ni honeymoon a dlu puas2..hahaha..da ada ank ssh a ckit..kesian lak kat ank nti..

eh nk msk bln 5 da..besday my beloved mum 10 May ni..tarikh keramat ni jgk la aku kehilangan abah tersayang..mak aku mesti sedih..aku lg sedih..xsempat berada dcc arwah abah saat2 akhir..aku xleh ckp psl ni..sebak tros..sedih..tapi hakikat ni harus aku terima..aku dah kehilangan insan tersayang..kepada arwah abah aku doakan agar tenang di sana..dia ampunkan segala dosa..di tempatkan di kalangan orang2 yang beriman dan beramal soleh..amin..

Wednesday, April 22, 2009

our marriage..






sodar x sodar udah 7 bln rupenye aku berumah betangga..
lebih setengah taun da pn..huhu..tp msh blom ade pape lg...
mungkin bkn rezeki aku lg la..blom sampai ms lg kot..
ape pn aku bharap sgt la dikurniakan cahaya mata sbg pelengkap & penyeri hdp kitoang..
bestnye ade anak..


tp da ade anak nti mcm mane..laki aku dok sane aku dok cni..
susah a mcm ni..laki aku pn xtau bile dpt posting kl..
aku mmg xnk g sane..syg nk tgal keje ni..
kat sane nk keje ape..da la xbest..yg best nye dok sane sbb
banyak pantai jer..klo da lm2 mengadap pantai pn boring gak..


ala tp xkisah la..mungkin ada hikmah d sebalik semua yang tersurat ni..
ape pun aku sentiasa mendoakan kebahagiaan, kesejahteraan & kerukunan
rumahtangga kami..Amiiinn..


harapan aku....hehehehehe
agar aku dpt meningkatkan segala amalan
agar aku jd isteri yang betul2 solehah..
aku sayang laki aku..xnak laki aku kna tanggung dosa aku..
pas2 nk jd ibu mithali..klu dpt capai sume ni..
alhamdulillah..lengkap la kehidupan aku..
yela sume wanita pon impikan mcm ni gak..
keluarga bahagia dunia & akhirat..


bila da ada ank nti..lg bsr & brt tgjwb kitoang..
kite ibu bapa ni yg b'peranan penting
dalam mencorak & mendidik ank2..
aku risau tgk bdk2 zmn skang..kecik2 lg da pndai sosial..
2 yg aku xnk..tkt ank aku nti jd mcm ni..
nauzubillah..mintak jauh sume benda2 mcm ni..
yela mak bapak mn nk tgk ank2 dioang sume t'pesong kan..
so kita b'tgjwb mendidik ank2..bg didikan agama..
terapkan nilai2 murni dlm khdpn dioang..


xsabarnye nk dpat anak..
xpela..apepun kna byk b'sbr,usaha & tawakal..
laki aku ckp xpe..sabar la..bkn rezeki kita lg..
cpt @ lmbt insyaAllah ade la rezeki kami nti..
kena byk2 doa,usaha la..



penat da mengarang..huhu..
nk kuar jap..bos pn blom msk lg ni..
ngantuk pn ade lpas mkn..
chow jap..
daaaaaaaaa..c ya..(",)

finally..

akhirnye dgn bantuan my best pren aku ni..t'cipta la blog aku..
hahahaha..aku da ada blog sniri..
rupenye best gak layan menda ni..drpd xde keje langsung..
baik lyn blog..huhu
apepun aku nk ucap time kekasih bebanyak many2 dkt ma pren ni..
name nye amy..time kaseh la yea mie..hehehehe..

ni kira blog aku ngan husband la ni..
wlaupun husband aku xde ms ngan sume ni..
aku layan jela soang2...

chow dlu..c ya on the next page..hahaha...(",)

saksikan la persembahan istimewa dr aku utk sume..haha..

sekadar mengisi masa lapang je..
video


We were both young when I first saw you

I close my eyesAnd the flashback starts

I'm standing thereOn a balcony in summer air


See the lightsSee the party, the ball gowns

I see you make your way through the crowd

And say hello, little did I know


That you were Romeo, you were throwing pebbles

And my daddy said stay away from Juliet

And I was crying on the staircase

Begging you please don't go,

and I said


Romeo take me somewhere we can be alone

I'll be waiting all there's left to do is run

You'll be the prince and I'll be the princess

It's a love story baby just say yes


So I sneak out to the garden to see you

We keep quiet 'cause we're dead if they knew

So close your eyes...Escape this town for a little while'


Cause you were Romeo, I was a scarlet letter

And my daddy said stay away from Juliet

But you were everything to me

I was begging you please don't go

and I said


Romeo take me somewhere we can be alone

I'll be waiting all there's left to do is run

You'll be the prince and I'll be the princess

It's a love story baby just say yes



I got tired of waiting

Wondering if you were ever coming around

My faith in you is fading

When I met you on the outskirts of town,

and I said


Romeo save me I've been feeling so aloneI

keep waiting for you but you never come

Is this in my head? I don't know what to think

He knelt to the ground and pulled out a ring


Romeo save me, they try to tell me how to feel
This love is difficult, but it's real
Don't be afraid, we'll make it out of this mess
It's a love story
baby just say yes
Oh oh

Tuesday, April 21, 2009

1st




hehehe...
its begin...
let's start our life...
our stury mury 2gede...
hahaha..
=)